Politie onderzoekt impact van cybercrime op ZZP'ers

politie

De Nederlandse politie gaat onderzoek doen naar cybercrime onder zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers). Hiermee wil de opsporingsinstantie in kaart brengen hoe cybercrime onder bedrijven kan worden teruggedrongen en wat dit betekent voor het beleid van de politie.

Het onderzoek moet in kaart brengen in welke mate bedrijven actief zijn op internet en in hoeverre zijn hierdoor in aanraking komen met cybercrime. Ook wil de politie onderzoeken welke stappen bedrijven nemen op het moment dat zij slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Doen bedrijven hiervan daadwerkelijk aangifte? En hoe verloopt dit contact met de politie?

ZZP'ers op internet

Met het onderzoek wil de politie inzicht krijgen in hoeverre zelfstandige ondernemers actief zijn op het internet met bijvoorbeeld een website en/of webshop. Ook worden ondernemers gevraagd naar de beschermende maatregelen die zij zelf nemen om cybercrime te voorkomen. De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt om het beleid van de Nederlandse politie op het gebied van cybercrime aan te scherpen.

Ondernemers zijn inmiddels uitgenodigd om de online vragenlijst in te vullen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het lectoraat Cybersafety van NHL Hogeschool en de Politieacademie.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.