Nieuwe e-maildienst is beveiligd met twee verschillende wachtwoorden

Wetenschappers van Harvard, het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en het Europese onderzoekslaboratorium CERN hebben een nieuwe zwaar beveiligde e-maildienst ontwikkeld. Gebruikers moeten twee wachtwoorden invoeren om in te kunnen loggen. Daarnaast wordt alle data ten allen tijde versleuteld opgeslagen.

Met ProtonMail willen de wetenschappers encryptie en privacy mainstream-onderwerpen maken. De e-maildienst is dan ook zo opgezet dat iedereen deze kan gebruiken, ook zonder technische kennis. Alle beveiligingsmaatregelen worden dan ook achter de schermen geregeld, zonder dat de gebruikers hier zelf iets voor hoeft te doen.

Twee wachtwoorden

De nadruk ligt bij ProtonMail naast gebruiksvriendelijkheid uiteraard op beveiliging. Alle data wordt daarom altijd versleuteld opgeslagen op servers in Zwitserland. Het bedrijf waar deze servers staan heeft geen toegang tot encryptiesleutels. Zelfs als het bedrijf dus wordt gedwongen toegang te geven tot data kan het bedrijf de data niet ontsleutelen.

Daarnaast is het ook inloggen zwaar beveiligd. Gebruikers moeten twee wachtwoorden invoeren voordat zij toegang krijgen tot hun e-mailaccount. Het eerste wachtwoord wordt naar de servers van ProtonMail gestuurd en wordt gebruikt om in te loggen op het account. De mailbox is echter alleen op de computer van de gebruiker opgeslagen. Om deze mailbox te kunnen openen moet een tweede wachtwoord worden ingevoerd.

Lees ook
KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1