CIA lichtte Belgen in over hack bij ministerie van Buitenlandse Zaken

snake

De Belgische inlichtingendienst ADIV is de hack van de IT-systemen van de Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse CIA zou de Belgen hebben ingelicht.

Dit meldt het Vlaamse De Standaard op basis van 'goedgeplaatste bronnen'. Vorige week kwam aan het licht dat cybercriminelen hebben ingebroken op de IT-systemen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nader onderzoek wees uit dat de hackers op zoek zouden zijn geweest naar vertrouwelijke NAVO-informatie over Oekraïne. Vermoedelijk zitten Russische hackers achter de cyberaanval, waarbij tenminste één vertrouwelijke NAVO-rapport is buitgemaakt.

Snake-virus

De systemen van de Belgische overheid zijn geïnfecteerd met het Snake-virus. Dit is malware van Russische makelij die maar liefst acht jaar lang ongemerkt systemen wereldwijd heeft geïnfecteerd. De malware vertoont gelijkenissen met het beruchte Stuxnet-malware, die werd ingezet om Iraanse nucleaire installaties plat te leggen.

De ‘snake’-malware geeft aanvallers op afstand volledige toegang tot een geinfecteerd systeem. De malware is in staat meerdere dagen inactief te blijven, wat het zeer moeilijk maakt om de malware te detecteren. BAE Systems constateerde in maart dat de malware sinds het begin van dit jaar opvallend vaak wordt gebruikt in cyberaanvallen tegen Oekraïnse doelwitten.