Security BootCamp wederom een groot succes

DSC_3352_i

In de Rijtuigenloods in Amersfoort heeft de tweede editie van Security BootCamp plaatsgevonden. Security BootCamp is het evenement op het gebied van IT-Security in Nederland en wordt geheel georganiseerd door SecureLink. Op deze themadag hebben  internationale en nationale sprekers hun verhaal gepresenteerd en deelden security consultants  hun visie naar de toekomst. Het thema van deze dag was gepast: ”Are you on the right security track?”

The Tipping Point | When is the right time to evolve your cyber strategy? 

Greg Day, CTO van FireEye, beet de spits af met de eerste plenaire sessie. FireEye is onlangs als oplossing toegevoegd aan het portfolio van SecureLink. Met de overname van Mandiant is FireEye de pionier op het gebied van modern malware detectie, signature-less detectie en het beveiligingen tegen zero-day aanvallen. FireEye komt regelmatig in het nieuws met haar trackrecord over het vinden van nieuwe infecties en haar onderscheidende techniek.

Samenwerken voor een veilige en vitale cyber samenleving

Wil van Gemert is directeur Cyber Security van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), waar hij verantwoordelijk is voor de vormgeving van het Nationaal Cyber Security Centrum. Tijdens Security BootCamp vertelde hij over een veilige en vitale cyber samenleving en ging hij in op de cyber security strategie van de overheid. Van Gemert gaat per 1 mei bij Europol leiding geven aan het Operations Department.

“Momenten van de waarheid”

Onder leiding van Herbert Blankesteijn, journalist bij BNR, discussieerde Brenno de Winter, Eric van Sommeren, Wil van Gemert en Peter Mesker over verschillende security stellingen. Met de confronterende stelling van Brenno de Winter | “Het cyber security beleid van de overheid stimuleert cybercriminaliteit” werd de discussie aangewakkerd. Wil van Gemert ging in op het zogenaamde “Security IQ” van bedrijven en overheden. Dit sloot aan bij de stelling van Peter Mesker | “Security is altijd een proces” en er dient eerst een goede security architectuur te zijn, voordat er naar de tools gekeken kan worden.

Parallelsessies

Na de lunch, welke gesponsord werd door Palo Alto Networks, gingen de deelnemers uiteen in de verschillende parallelsessies. Security consultants van SecureLink en SecureLabs, maar ook externe sprekers en klanten verzorgden interessante en inhoudelijke sessies. Met onder andere een Hacking Workshop, onderwerpen als Datacenter Security, BYOD en Datalekken werd het middagprogramma gevuld. Ook de Managed Security Services dienst SecurePROTECT werd in een sessie gepresenteerd.

Vendor-plein

Op het demo perron konden de verschillende partners van SecureLink door middel van een “Pecha Kucha” presentatie hun oplossingen pitchen. “Pecha Kucha” presentaties bestaan uit 20 slides, die ieder 20 seconden getoond worden. Hierdoor waren de deelnemers in staat meerdere presentaties bij te wonen.

Van sociale controle naar sociale media

Peter Mesker, CTO van SecureLink, wierp vorig jaar een blik in de toekomst. Dit jaar keek hij in zijn presentatie “Back to History” terug naar de ontwikkelingen op het gebied van networking en security. Communicatie was vroeger persoonlijk en beperkt qua geografische schaal. Er werd informatie op de achterkant van een sigarendoos geschreven en er was van datalekken geen sprake. Dat is nu wel anders. Mesker stond stil bij de ontwikkelingen op netwerkinfrastructuur gebied en bijbehorende security componenten. Hij eindigde zijn betoog met de ambitie | “dat wij samen de verantwoording nemen voor goede data-integriteit, communicatie en hoge toegevoegde waarde.”

Special Track | ‘shift happens’

De dag werd afgesloten met een enerverende presentatie van Ruud Veltenaar, bekend als filosoof en inspirator. Met de stelling | “van welvaart naar welzijn” riep hij op naar verwondering en inspireerde menig aanwezige. Met interessante voorbeelden van nieuwe technieken en ontwikkelingen werd duidelijk dat de wereld niet stilstaat.