WhatsApp-berichten blijken eenvoudig gestolen te kunnen worden

De populaire chatapplicatie WhatsApp, die onlangs is overgenomen door Facebook, bevat een ernstig beveiligingslek. Andere Android-apps kunnen de berichtendatabase van WhatsApp stelen, waarna deze in handen komt van aanvallers.

whatsappWhatsApp slaat berichten versleuteld in zijn berichtendatabase op. Het feit dat de database in handen valt van hackers zou dan ook niet direct tot grote problemen moeten leiden. De gebruikte encryptie blijkt echter eenvoudig te kraken. Dit meldt althans de Nederlandse systeembeheerder Bas Bosschert.

SD-kaart
Bosschert meldt dat het voldoende is om een applicatie te installeren die het recht heeft bij de SD-kaart te komen en toegang heeft tot internet. De berichtendatabase van WhatsApp blijkt namelijk te worden opgeslagen op de SD-kaart van Android-apparaten. Iedere app die dus toegang heeft tot deze SD-kaart heeft ook toegang tot de database van WhatsApp.

Gebruikers moeten apps zelf deze rechten geven. Veel Android-gebruikers letten volgens Bosschert echter totaal niet op welke rechten apps vragen en kennen deze rechten zonder verder na te denken toe. Voor cybercriminelen zou het dus geen probleem moeten zijn een dergelijke app op een Android-smartphone of -tablet te installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.