Oekraïnse netwerken zijn opvallend vaak doelwit van geavanceerde malware

Oekraïnse computernetwerken zijn de afgelopen tijd doelwit van opvallend veel cyberaanvallen. De systemen worden aangevallen met een nieuw cyberwapen dat de bijnaam 'Snake' heeft gekregen. De malware vertoont gelijkenissen met de beruchte Stuxnet-malware, die werd ingezet om Iraanse nucleaire installaties plat te leggen.

Het Britse BAE Systems meldt dat sinds het begin van dit jaar opvallend veel cyberaanvallen plaatvinden tegen Oekraïnse doelwitten. De aanvallen zijn dus gestart voordat het Oekraïnse volk zich tegen de afgezette president Viktor Janukowitsch keerde. Desondanks vermoeden analisten dat de cyberaanvallen door Russische hackers worden opgezet. Zo zouden de aanvallers werken in de tijdzone die ook in Moscow geldt. Een deel van de gebruikte programmeercode zou daarnaast in het Russische zijn geschreven.

Volledige controle over systemen

De 'snake'-malware geeft aanvallers op afstand volledige toegang tot een geinfecteerd systeem. De malware is in staat meerdere dagen inactief te blijven, wat het zeer moeilijk maakt om de malware te detecteren. BAE heeft in Oekraïne dit jaar in totaal al 14 individuele incidenten met Snake geidentificeerd. Dit terwijl het jaar nog geen drie maanden oud is. Het totaal aantallen aanvallen met Snake in het land kwam in 2013 uit op acht aanvallen.

De malware is overigens niet alleen in Oekraïne actief, maar wordt hier opvallend veel gebruikt. Sinds 2010 zijn er 32 cyberaanvallen gesignaleerd waarbij de Snake-malware is gebruikt. Het totaal aantal aanvallen wereldwijd komt uit op 56.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.