13 procent van de Nederlanders is in 2013 slachtoffer geworden van cybercrime

hacker3

Ongeveer 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder geeft aan afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit. Dit is iets meer als een jaar eerder, toen nog 12 procent aangaf slachtoffer te zijn geworden van cybercrime.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor van het CBS, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Nationale Politie en gemeenten. Koop- en verkoopfraude via internet is afgelopen jaar gestegen. 3,3 procent van de ondervraagden Nederlanders gaf aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geworden van deze vorm van cybercrime. Dit percentage lag in 2012 nog op 2,9 procent.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude kwam vorig jaar minder vaak voor. 1,3 procent van de Nederlanders heeft afgelopen jaar met identiteitsfraude te maken gekregen. Dit percentage bedroeg in 2012 nog 1,5 procent. 'Hacken' is de meest voorkomende vorm van cybercrime. 6,2 procent van de Nederlanders is afgelopen jaar door een kwaadwillenden gehackt, wat 0,2 procent meer is dan een jaar eerder.

Ook cyberpesten, waarbij mensen elkaar via internet pesten, is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Cijfers van het CBS wijzen uit dat 3,3 procent van de Nederlanders  in 2013 te maken had met cyberpesten, terwijl dit percentage in 2012 nog 3,1 procent bedroeg. 

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.