Wiskundig model voorspelt grootschalige cyberaanvallen

hacker2

Grootschalige cyberaanvallen kunnen met behulp van een computermodel worden voorspeld. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Michigan hebben een wiskundige model ontwikkeld dat in staat is te berekenen wanneer dergelijke cyberaanvallen waarschijnlijk plaatsvinden. Het model is alleen geschikt voor zeer grootschalige aanvallen, zoals de aanval met Stuxnet op Iraanse nucleaire installaties.

De onderzoekers verwachten dat hun model het mogelijk maakt de timing en strategie achter cyberaanvallen beter te begrijpen. Dit zou het mogelijk moeten maken de volgende stap in grootschalige cyberconflicten te voorspellen. Robert Axelrode, hoogleraar politieke wetenschappen, hoopt dat de schade die dergelijke conflicten veroorzaken hierdoor kan worden beperkt.

Scheiding tussen cybercrime en cyberaanvallen

Het model moet daarnaast een duidelijke scheiding aanbrengen tussen cybercriminaliteit en cyberaanvallen. "We hopen dat dit nieuwe model andere initiatieven om dit soort dingen te onderzoeken zullen stimuleren", legt Axelrode uit. "Er is veel discussie over cyberproblematiek, maar het onderwerp is zo nieuw dat de taal om dit te bespreken nog niet goed is ontwikkeld. Mensen gebruiken het woord 'aanval' om alles te beschrijven tussen het stelen van creditcardgegevens en het saboteren van een industrieel systeem."

De hoogleraar politieke wetenschappen vergelijkt de huidige situatie rond cyberproblematiek met de situatie rond nucleaire ontwikkelingen van 15 jaar geleden. "Het heeft 15 jaar geduurd voordat mensen de implicaties van nucleaire technologie begrepen. Wij hopen dat het minder lang zal duren voordat de strategische mogelijkheden van cybertechnologie duidelijk worden", aldus Axelrode.

Stealth en vastberadenheid

Het wiskundig model kijkt naar zowel 'stealth' als 'vastberadenheid'. Met stealth doelen de onderzoekers op de mogelijkheid een systeem te infiltreren en niet gedetecteerd te worden. Vastberadenheid verwijst naar het geheim houden van een kwetsbaarheid die op dat moment niet wordt gebruikt. Door data over deze twee factoren te combineren ontstaat volgens de onderzoekers een model dat de timing van aanvallen kan voorspellen.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.