security.txt verplicht voor overheid

security.txt

Per 25 mei 2023 is security.txt toegevoegd aan de 'Pas toe of leg uit'-lijst van Forum Standaardisatie. Dit betekent dat Nederlandse gemeenten, provincies, rijk, waterschappen en alle uitvoeringsorganisaties verplicht zijn om deze open standaard toe te passen.

Waarom security.txt?

De standaard beschrijft een tekstbestand genaamd security.txt waarin je contactinformatie kan publiceren op je webserver. Beveiligingsonderzoekers en ethische hackers kunnen dankzij deze informatie direct met de juiste afdeling of persoon contact opnemen als zij een kwetsbaarheid vinden. Dit kan het verhelpen van de kwetsbaarheden versnellen. En dat geeft cybercriminelen minder kans om er misbruik van te maken.

De verplichting sluit aan bij de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) , die voorschrijft dat overheidsorganisaties een procedure moeten hebben voor het ontvangen en afhandelen van kwetsbaarheidsmeldingen. Een zogenoemde Coordinated Vulnerability Disclosure (CVD) procedure. Security.txt leidt ethische hackers direct naar de juiste ingang voor deze procedure.

Gebruik binnen de overheid

Begin 2023 is een meting gedaan met Internet.nl. Daaruit kwam naar voren dat bijna 20% van de gemeten overheidswebsites een security.txt-bestand heeft. Met de verplichting wil het Forum Standaardisatie het gebruik verder vergroten. “Hoe meer websites dit implementeren, hoe beter we gebruik kunnen maken van het goede werk van ethisch hackers. De overheid geeft hierin het goede voorbeeld”, aldus Theo Peters (CTO bij VNG Realisatie en lid van Forum Standaardisatie). De meting laat ook zien dat verschillende Rijksoverheidsorganisaties al verwijzen naar het centrale security.txt-bestand van NCSC. Forum Standaardisatie roept alle Rijksoverheidsorganisaties die gebruik willen maken van het centrale CVD-beleid van de Rijksoverheid, op om dat ook te doen. NCSC heeft daarvoor een Handreiking security.txt  met uitleg gepubliceerd.

Gebruik door bedrijfsleven

In oktober 2022 deden het Digital Trust Center (DTC) en een groot aantal ambassadeurs een oproep aan bedrijven en IT-dienstverleners  om security.txt te gebruiken. Sinds die oproep is het aantal Nederlandse domeinnamen dat voorzien is van een security.txt-bestand gegroeid naar ruim 88.000 . DTC gebruikt security.txt om het Nederlandse bedrijfsleven sneller te kunnen waarschuwen (notificeren) bij een ernstige cyberdreiging en juicht de verplichting voor overheden toe. "Hopelijk helpt de erkenning door Forum Standaardisatie om de acceptatie van deze eenvoudige maatregel die bijdraagt aan een digitaal veiliger ondernemend bedrijfsleven verder te vergroten.", aldus Projectleider Notificatiedienst Kim van der Veen.   Heb je vragen over de verplichting van security.txt? Of heb je vragen over hoe je de open standaard toepast? Kom naar het open spreekuur. Onze experts zitten klaar om je te helpen.

Programma Data en deelname
Datum: Woensdag 7 juni
Starttijd: 14.00 uur
Deelnamelink: Open de video-vergaderruimte

(bron)

Lees ook
Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1