Rechter zet streep door bewaarplicht

hamer-rechter-rechtszaak

De rechter in Den Haag heeft een streep gezet door de bewaarplicht voor internet- en telecomgegevens, die officieel de ‘Dataretentierichtlijn’ heet. Verschillende privacywaakhonden en internetproviders hadden een kort geding aangespannen tegen de staat.

De Europese Unie oordeelde eerder al dat de Europese versie van de bewaarplicht niet rechtmatig was en geschrapt moest worden. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zag hier echter geen aanleiding in ook de Nederlandse versie van de regelgeving te schrappen en stelde dat deze interpretatie van de Europese regels in stand kon worden gehouden.

Kort geding

Een aantal privacywaakhonden en internet providers hebben dit besluit via een kort geding aangevochten bij de rechter. Het gaat hierbij om de Stichting Privacy First, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, internetprovider BIT, IT-dienstverlener SpeakUp, VoIP-leverancier Voys.

Een wetswijziging die de bewaarplicht voor internet- en telecomgegevens wijzigt is overigens al in februari ingediend. De wijziging moet echter nog door de Tweede Kamer worden behandeld.

Meer over
Lees ook
'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1