Ransomware gijzelt data en systemen van Amerikaans ziekenhuis

zorg

Het Hollywood Presbyterian Medical Center in het Amerikaanse Los Angeles is getroffen door ransomware. Met behulp van de malware houden cybercriminelen computers en data van het ziekenhuis in gijzeling. De aanvallers eisen 3,4 miljoen dollar in bitcoins aan losgeld.

Dit meldt NBC Los Angeles. De systemen van het ziekenhuis zouden al een week onbruikbaar zijn door de cyberaanval. Dit leidt tot allerlei problemen. Zo kan er geen laboratoriumwerk worden uitgevoerd, kunnen geen nieuwe medicijnen worden besteld en is de eerste hulp niet onbruikbaar.

Patiënten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen

Allen Stefanek, CEO van het Hollywood Presbyterian Medical Center, stelt dat de zorg voor bestaande patiënten niet onder de problemen leidt. Wel zouden sommige nieuwe patiënten worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen in de omgeving. Ook moeten medische testen op andere locaties worden uitgevoerd, waardoor sommige patiënten verder moeten reizen dan normaal.

De zaak wordt onderzocht door de politie van Los Angeles, de FBI en digitale forensische experts.

Lees ook
Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.