Microsoft blijft XP-machines van Nederlandse overheid voorlopig ondersteunen

Microsoft blijft Windows XP voor de Nederlandse overheid tot het eind van dit jaar ondersteunen. De overheid met Microsoft een contract afgesloten voor deze 'custom support'.

Webwereld meldt dat het gaat om een miljoenencontract dat is afgesloten om beveiligingsproblemen bij de overheid te voorkomen. Microsoft stopt over vier dagen met de technische ondersteuning van Windows XP. Dit betekent dat het bedrijf geen nieuwe beveiligingsupdates meer uitbrengt en kwetsbaarheden dus niet meer worden gedicht. Het lukt ministeries en overheidsdiensten ecchter niet tijdig over te stappen. Door het miljoenencontract ontvangt de overheid tot eind 2014 echter nog gewoon beveiligingsupdates.

30.000 tot 40.000 machines

De ondersteuning zou voor alle ministeries en diensten die daaronder vallen gelden. Bij deze organisaties zouden op dit moment nog 30.000 tot 40.000 computers op Windows XP draaien. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken wil niet loslaten wat voor bedrag met het contract gemoeid is, maar laat wel weten dat het om een miljoenencontract gaat.

Ook gemeentes maken nog veelvoudig gebruikt van het verouderde besturingssysteem. De computersystemen van gemeentes vallen echter niet onder de deal van het Rijk met Microsoft.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1