Hackers stelen medische gegevens van tientallen miljoenen Amerikanen

zorg

Opnieuw hebben hackers een enorme hoeveelheid persoonlijke informatie weten te stelen. Cybercriminelen hebben ingebroken bij Anthem, de op één na grootste medische verzekeraar van de Verenigde Staten. Hier hebben zij klantgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen weten buit te maken.

Anthem meldt de cyberaanval zelf in een verklaring. Hackers zouden de IT-systemen van de verzekeraar hebben weten binnen te dringen en persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen klanten hebben buitgemaakt. Het gaat hierbij onder andere om namen, geboortedata, social security-nummers, medische ID’s, adressen, e-mailadressen en informatie over werkgevers. Ook inkomensgegeven zouden zijn buitgemaakt. Anthem benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat er ook creditcardgegevens of medische gegevens zoals testresultaten of onderzoeken zijn gestolen.

De verzekeraar heeft de FBI ingeschakeld en onderzoekt samen met de opsporingsinstantie de cyberaanval. Anthem schakelt het beveiligingsbedrijf Mandiant in om haar IT-systemen te onderzoeken en evalueren. Mandiant gaat oplossingen aandragen die de beveiliging van de IT-systemen moet verbeteren. Anthem belooft alle getroffen klanten individueel op de hoogte te zullen stellen van de situatie.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1