Hackers stelen 45 miljoen euro van Amerikaanse belastingdienst

hacker

Cybercriminelen hebben maar liefst 45 miljoen euro buitgemaakt bij de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS). Dankzij een computerfout waren de aanvallers in staat geld weg te sluizen van Amerikaanse burgers.

CNN meldt dat de persoonsgegevens van in totaal 200.000 Amerikanen voor de aanval is misbruikt. Deze data zou niet afkomstig zijn van de IRS, maar op een andere locatie zijn buitgemaakt. Bij 104.000 personen wisten de aanvallers door te dringen tot de belastinggegevens. In 15.000 gevallen slaagden de aanvallers er ook daadwerkelijk in belastinggeld terug te vragen en weg te sluizen.

De IRS ligt in de Verenigde Staten al langer onder vuur vanwege haar slechte IT-beveiliging. De beveiliging van persoonlijke informatie van Amerikaanse burgers zou al sinds 1997 problemen opleveren. Een onafhankelijke toezichthouder noemde de IT-beveiliging van de IRS in oktober 2014 nog het grootste probleem waar de overheidsdienst mee te kampen heeft.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1