Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

klok

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen.

Symantec meldt een plotselinge piek in de hoeveelheid aanvallen op NTP-servers gedetecteerd te hebben. De aanvallen hadden volgens het bedrijf eenvoudig voorkomen kunnen worden, maar dat niemand was op dergelijke cyberaanvallen bedacht. Aanvallen op NTP-servers komen dan ook nauwelijks voor.

Netwerktijdprotocol

Het netwerktijdprotocol is een protocol dat systemen in een netwerk synchroniseert met dezelfde klokinformatie. De klok op ieder systeem loopt hierdoor gelijk. Aanvallers kunnen misbruik maken van servers met het netwerktijdprotocol door een grote hoeveelheid aanvragen te versturen naar de gebruikte tijdbronnen. Deze tijdbronnen reageren op de verzoeken en overspoelen de server vervolgens met een grote hoeveelheid data. De server wordt hierdoor onbereikbaar. De aanval is vergelijkbaar met een DDoS-aanval.

Aanvallen op het netwerktijdprotocol kunnen eenvoudig worden voorkomen. Beheerders kunnen hun servers beschermen door het netwerktijdprotocol dat zij gebruiken te updaten naar 4.2.7. In deze versie is het commando dat aanvallers misbruiken simpelweg verwijderd.

Lees ook
"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.