Goedkope routers maakten hack centrale bank van Bangladesh mogelijk

hacker

Eerder dit jaar hebben cybercriminelen geprobeerd met behulp van een cyberaanval bijna 1 miljard dollar weg te sluizen bij de centrale bank van Bangladesh. Deze aanval was mogelijk doordat een firewall in de bank ontbrak en gebruik werd gemaakt van goedkope tweedehands routers.

Dit meldt SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), een internationale samenwerkingsverband bedoeld om het internationale betalingsverkeer in goede banen te leiden. De cyberaanval eerder dit jaar kreeg veel aandacht in de media, aangezien de aanvallers door een spelfout hun buit uiteindelijk in rook zagen zien opgaan. In plaats van ‘foundation’ schreven de aanvallers ‘fandation’. Deze spelfout was uiteindelijk aanleiding voor een routineonderzoek, waarin de cyberaanval aan het licht kwam.

Tweedehands switches van 10 euro

Shah Alam, een beveiligingsonderzoeker van de Bengaalse politie, zegt in een interview met Reuters dat de aanval mogelijk was door het gebruik van tweedehands switches van slechts 10 euro. Ook zou de bank geen firewall hebben geïmplementeerd, wat de aanval aanzienlijk heeft vereenvoudigd. Ook SWIFT zou echter fouten hebben gemaakt. Alam stelt dat het SWIFT’s verantwoordelijk is banken te wijzen op dit soort problemen en fouten. SWIFT zou de centrale bank van Bangladesh hierover echter niet hebben geadviseerd. SWIFT zou pas hebben geadviseerd de apparatuur te vervangen tijdens een inspectie van de bank na de mislukte bankroof.

De aanvallers achter de aanval zijn overigens niet geheel onsuccesvol. De groep wist tijdens de aanval weliswaar niet hun beoogde buit van 1 miljard dollar te stelen, maar wist wel 81 miljoen dollar weg te sluizen. Dit geld is weggeleid naar casino’s. Een flink deel van het gestolen geld is vooralsnog niet teruggevonden.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1