GGD IJsselland verliest USB-stick met persoonlijke informatie

Een onbeveiligde USB-stick van de GGD IJsselland met persoonlijke informatie van een familie uit het Overijssels Balkbrug is verdwenen. De USB-stick werd via de post verstuurd van Zwolle naar Nijmegen, maar is nooit op zijn eindbestemming aangekomen.

Dit meldt De Stentor. Het incident brengt de GGD IJsselland ernstig in de verlegenheid. De getroffen familie heeft al langer een conflict met de GGD IJsselland over de bescherming van persoonsgegevens. “Juist hierover zijn we onder meer in conflict met de GGD, na een onterechte AMK-melding die in 2013 over onze dochter is gedaan”, aldus de familie tegenover De Stentor. De USB-stick is op 7 april door de GGD IJsselland verstuurd naar SMI Expertises in Nijmegen. Dit bedrijf ondersteunt de GGD bij de afhandeling van schadeclaims. Op 15 april bleek dat de USB-stick hier echter nooit is aangekomen.

Persoonlijke informatie

Op de verloren USB-stick staat allerlei persoonlijke informatie over het gezin onbeveiligd opgeslagen. Het gaat hierbij om gedetailleerde informatie over de gezinssituatie, een onterechte beschuldiging van verwaarlozing bij het meldpunt kindermishandeling, onderzoeksrapporten en documenten van bureau jeugdzorg.

Een familielid van het getroffen gezin is niet te spreken over het incident. Vooral dat de onterechte melding bij het meldpunt kindermishandeling nu in combinatie met de persoonlijke informatie van het gezin op straat ligt vindt de familie onverteerbaar. “Hier is het laatste woord nog niet over gesproken”, aldus een familielid tegenover De Stentor.

Autoriteit Persoonsgegevens

De vermissing van de USB-stick is door de GGD IJsselland gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit is sinds de invoering van de meldplicht datalekken op 1 januari 2016 verplicht. De getroffen familie heeft al laten weten een advocaat in de arm te zullen nemen om eventuele verdere stappen te onderzoeken.

Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid van GGD IJsselland, noemt het incident in een reactie ‘buitengewoon ernstig’. Karla Kuiperij, woordvoerder van de GGS IJsselland, benadrukt dat het versturen van persoonlijke informatie via de post geen standaard werkwijze is. Waarom hier in dit specifieke geval wel voor is gekozen is onduidelijk. Ook geeft Kuiperij aan dat de GGD IJsselland geen afspraken heeft over het gebruik van onbeveiligde USB-sticks. Wel geeft de woordvoerder aan dat de organisatie het beleid voor gegevensstrekking tegen het licht gaat houden.

Meer over
Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Wat is de werkelijke ROI van e-mailbeveiligingssystemen?

Wat is de werkelijke ROI van e-mailbeveiligingssystemen?

Afgelopen jaar onderzocht Zivver hoe werknemers omgaan met de verschillende, vaak nieuwe, mogelijkheden om op afstand samen te werken en te communiceren. Het onderzoek ‘Freedom to Focus’ rapporteert dat meer dan 50% van de werknemers in de afgelopen twee jaar het aantal en het soort samenwerkingstools in hun bedrijf heeft zien toenemen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1