FBI wil dat overheden en techbedrijven helpen terroristen af te tappen

spionage

De FBI roept overheden en techbedrijven op te helpen bij het aftappen van versleutelde encryptie van terroristen. Dit zou op dit moment vaak niet mogelijk zijn, waardoor de FBI bijvoorbeeld niet op de hoogte is van de plannen van de terroristische groepering IS.

Security Week meldt dat de oproep afkomstig is van Michael Steinbach, onderdirecteur van de antiterrorisme afdeling van de FBI. Steinbach heeft bij een veiligheidscomité van het Amerikaanse congres een verzoek ingediend voor nieuwe wetgeving die techbedrijven moeten kunnen worden gedwongen mee te werken aan surveillance. Versleutelde communicatie zou het monitoren en volgen van terroristische groeperingen moeilijk maken, wat hen in staat stelt leden te werven, hen te radicaliseren en plannen te maken voor bijvoorbeeld aanslagen.

'Dreiging voor de VS'

Het Amerikaanse congres erkent dat versleutelde communicatie oplevert een dreiging kan zijn voor de Verenigde Staten. Het is echter niet duidelijk of de oproep van Steinbach ook daadwerkelijk tot nieuwe wetgeving gaat leiden. Steinbach benadrukt in zijn relaas wel dat de wetgeving waar hij om vraagt geen massale surveillance mogelijk maakt. Het zou uitsluitend gaan om gericht aftappen, waarvoor altijd toestemming van een rechter nodig is.

Het is niet de eerste keer dat de FBI kritiek uit op encryptie die steeds meer techbedrijven verwerken in technologie. In september 2014 trok de dienst ook al aan de bel over de encryptie in de mobiele besturingssystemen Android en iOS. Ook Europol is bezorgd over de impact van encryptie op opsporing en handhaving. De mening van opsporingsinstanties staat haaks op die van techbedrijven, die president Obama onlangs in een brief opriepen encryptie niet te ondermijnen.

 
Lees ook
Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden

Cryptshare  - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Cryptshare - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Sinds kort heeft Cryptshare haar eerste Chief Sales Officer: deze nieuwe rol is opgepakt door Ingrid Hagen, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in IT sales. Zij is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop- en partneractiviteiten en rapporteert aan Dominik Lehr, oprichter en CEO van de Duitse IT-security provider.

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vert1