‘Equifax werd aangevallen via kwetsbaarheid in Apache Struts’

pixabay-hacker-1944688_960_720

Equifax is vermoedelijk aangevallen via een kwetsbaarheid in het Apache Struts Web Framework. Het is echter niet duidelijk om welke kwetsbaarheid het precies gaat.

Dit melden onderzoekers van Baird Equity Research in een onderzoeksrapport (pdf). Equifax maakte onlangs bekend getroffen te zijn door een grootschalig datalek, waarbij gegevens van 143 miljoen klanten zijn uitgelekt. De onderzoekers stellen dat hierbij misbruik is gemaakt van een kwetsbaarheid in Apache Struts, een populair open-source programmeerraamwerk voor het bouwen van Java-applicaties.

CVE-2017-5638 of CVE-2017-9805?

Het is niet duidelijk om welke kwetsbaarheid het gaat. Het kan om een zero-day kwetsbaarheid gaan die ten tijde van de aanval niet bekend was en dus niet via een software-update gedicht kon worden. Het is echter ook mogelijk dat Equifax Apache Struts niet up-to-date heeft gehouden en is aangevallen via een kwetsbaarheid die eerder door The Apache Software Foundation is gedicht.

Zo zijn dit jaar twee ernstige kwetsbaarheden in Apache Struts gedicht, die konden worden misbruikt om servers over te nemen waarop Apache Struts-gebaseerde applicaties draaien. Het gaat hierbij om CVE-2017-5638 die in maart werd gedicht en om CVE-2017-9805 die in september is gepatched.

‘Iedere complexe software bevat kwetsbaarheden’

The Apache Software Foundation laat in een reactie weten dat iedere complexe software kwetsbaarheden bevat en bedrijven dan ook nooit hun beveiligingsbeleid zouden moeten baseren op de aanname dat gebruikte softwareproducten geen fouten bevatten. Het is volgens de stichting dan ook altijd noodzakelijk aanvullende beveiligingsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat een kwetsbaarheid in een openbare laag zoals het Apache Struts raamwerk ertoe kan leiden dat aanvallers toegang krijgen tot informatie op de back-end. Ook adviseert The Apache Software Foundation monitoring te gebruiken om ongebruikelijke activiteiten tijdig op te sporen.

Daarnaast wijst The Apache Software Foundation op het belang software up-to-date te houden en adviseert bedrijven dan ook een proces op te richten waarmee beveiligingsupdate snel kunnen worden geïmplementeerd. De stichting benadrukt dat updates binnen enkele uren of maximaal enkele dagen geïnstalleerd dienen te worden, en niet na enkele weken of zelfs maanden.

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1