Data versturen vanaf air-gapped computer via geluid van ventilatoren

computer-ventilator

Het fysiek loskoppelen van een machine van het netwerk - ook wel ‘air-gapping’ genoemd - klinkt wellicht als een effectieve methode om data uit handen van eventuele aanvallers te houden. Ook dit biedt echter geen garantie dat data niet uitlekt. Onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om data van dergelijke machines af te krijgen: door de ventilatoren in een machine te manipuleren zijn zij erin geslaagd data via geluid over te sturen naar een andere machine.

Al langer is bekend dat data via geluid kan worden verzonden. Onderzoekers van de Israëlische Ben-Gurion Universiteit van de Negev slaagden er eerder in via de speakers en microfoon die in de meeste computers ingebouwd zitten data te verzenden. Niet iedere machine beschikt echter over deze componenten, en deze componenten kunnen worden verwijderd door partijen die zeker willen stellen dat data niet uitlekt.

Fansmitter malware

Daarom zijn onderzoekers van de universiteit zijn daarom op zoek gegaan naar een nieuwe methode om data over te zetten. En met succes: de onderzoekers zijn erin geslaagd data te verzenden naar een andere machines door de ingebouwde ventilatoren te manipuleren. Door de snelheid waarmee deze draaien aan te passen kan het geluid dat de ventilatoren produceren worden gemanipuleerd. De software die zij hiervoor hebben ontwikkeld noemen zij de ‘Fansmitter’ malware.

Door de ontdekking is het versturen van data via geluid niet langer beperkt tot machines die beschikken over een microfoon en speaker. De methode is gezien de maximale datasnelheid van 900 bits per uur overigens alleen geschikt om kleine hoeveelheden data te versturen, zoals wachtwoorden of encryptiesleutels.

Meer over
Lees ook
Jouw SaaS-data, jouw verantwoordelijkheid

Jouw SaaS-data, jouw verantwoordelijkheid

De coronacrisis heeft de afgelopen anderhalf jaar tal van werknemers uit het kantoor verdreven. Overal ter wereld werden mensen door de overheid aangespoord om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Maar nu de lockdowns langzaam worden opgeheven, lijkt hybride werken de norm te blijven. Onderzoeksbureau IDC onderschrijft deze visie. Het voorspelt1

De StorageCraft OneXafe Solo – zo simpel kan een MKB  Backup & DRaaS abonnement zijn

De StorageCraft OneXafe Solo – zo simpel kan een MKB Backup & DRaaS abonnement zijn

Tijdens het interview met Raymond Mooij, Territory Account Manager Benelux van Arcserve, dat in het derde nummer van ITchannelPRO is verschenen, kwam ook de OneXafe Solo van StorageCraft ter sprake. Achteraf is daar nog uitgebreid over gesproken met de productexpert bij StorageCraft.

Arcserve N Series Data Protection Appliances – powered by Nutanix

Arcserve N Series Data Protection Appliances – powered by Nutanix

Arcserve heeft de Arcserve N series appliances aangekondigd. Deze serie levert geïntegreerde hyperscale back-up, recovery en ransomware bescherming voor enterprise infrastructuren. De nieuwe serie, gebaseerd op Arcserve’s UDP-technologie, is powered by Nutanix en beveiligd door Sophos