Beveiligingsspecialist ontgrendelt door ransomware gegijzelde bestanden met recoverytool

encryptie

Ransomware is malware die bestanden in gijzeling neemt en losgeld eist. Versleutelde data is doorgaans niet meer te herstellen, tenzij de encryptiesleutel wordt achterhaald. Een beveiligingsonderzoeker is er echter in geslaagd bestanden die door de Cryptowall-ransomware zijn versleuteld met behulp van een recoverytool te herstellen.

Cryptowall is een vorm van ransomware die bestanden van slachtoffers in gijzeling neemt. Slachtoffers worden geacht losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot hun bestaande. De cybercriminelen leggen slachtoffers zelf een deadline op. Wie niet op tijd betaalt krijgt namelijk ook nog eens een 'boete' van 500 euro.

Kwaadaardige e-mailbijlage geopend

Beveiligingsonderzoeker Wyatt Roersma besloot het er niet bij te laten zitten. Hij probeerde bestanden die waren versleuteld nadat een medewerker van een klant een kwaadaardige e-mailbijlage met daarin de ransomware had geopend. Zowel bestanden op de harde schijf in de computer van het slachtoffer als op gedeelde netwerkschijven werden door de malware versleuteld.

Roersma besloot een poging te doen de gegijzelde bestanden zonder betaling weer toegankelijk te maken. Onderzoek wees uit dat Cryptowall bestanden met behulp van de DeleteFile-functie van Windows verwijderd, zodat slachtoffers deze niet meer kunnen openen. De ransomware slaat een versleutelde kopie van de data op een andere locatie op. Dit maakt de ransomware kwetsbaar voor een tegenaanval.

R-Studio

De beveiligingsonderzoeker besloot de recoverytool R-Studio in te zetten. Niet zonder succes! Roersma wist 95% van alle versleutelde bestanden weer toegankelijk te maken. Het gaat hierbij uitsluitend om docx-, doc-, pdf- en jpg-bestanden.

Lees ook
Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Mark Slagmolen van ProLion: ‘Databeveiliging kent meerdere stakeholders’

Mark Slagmolen van ProLion: ‘Databeveiliging kent meerdere stakeholders’

ProLion was uiteraard ook dit jaar weer aanwezig op Cloud Expo. Regional Manager Benelux, Frankrijk en Nordics Mark Slagmolen gaf twee presentaties over databeveiliging bij ondernemingen en overheden. De rol van resellers is enorm belangrijk bij het vergroten van die security, maar toch hoort Mark regelmatig dat het moeite kost om dit onderwerp bi1

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

De Stichting Etherreclame, beter bekend als Ster Reclame, zorgt voor de verkoop van reclameruimte op radio, tv en online van de Nederlandse publieke omroep. Data speelt bij alle processen een cruciale rol en moet dus altijd beschikbaar zijn, en niet te onderscheppen of manipuleren zijn. Systeem- en netwerkarchitect Marc Punte van de Ster, legt uit1