Beveiligingsbedrijven pleiten voor keurmerk voor security bedrijven

pixabay-hacker-1944688_960_720

Het aantal bedrijven dat gespecialiseerd zegt te zijn in cyberbeveiliging groeit snel. Hierdoor wordt het voor bedrijven steeds moeilijker wijs te worden uit het aanbod en een kwalitatief goed security bedrijf te selecteren. Verschillende cybersecurity bedrijven roepen daarom op een keurmerk op te richten.

Dit meldt het FD. Ondernemer Hans van Loon doet in opdracht van negen security bedrijven, waaronder Fox-IT en Northwave, onderzoek naar de mogelijkheid een keurmerk op te richten voor de IT security branche. Een dergelijk keurmerk moet het voor klanten vereenvoudigen onderscheid te maken tussen verschillende bedrijven die zich als security specialist aanbieden. Daarnaast zou een dergelijk keurmerk de kwaliteit in de sector kunnen verhogen.

‘Imago van de markt hoog houden’

Ronald Prins, oprichter van Fox-IT, geeft aan dat concurrentie het probleem niet is en benadrukt nieuwkomers op de markt alleen maar toe te juichen. Het is volgens Prins echter van belang het imago van de markt hoog te houden. Een keurmerk moet voorkomen dat organisaties geld uitgeven om hun cybersecurity te verbeteren, zonder hier in de praktijk niets mee op te schieten.

Rob van der Staaij, director cybersecurity bij InnoPay, pleit voor een Europees keurmerk. Van der Staaij wijst op het bestaan van internationale standaarden waarmee bedrijven hun beveiligingsniveau kunnen meten, maar dat er geen middel is om het niveau van aanbieders van cybersecurity te garanderen. Gezien het internationale karakter van de security markt is een Europees keurmerk volgens Van der Staaij hiervoor het meest geschikt. InnoPay is overigens niet betrokken bij het onderzoek dat wordt uitgevoerd door Van Loon.

VNO-NCW herkent zich in de situatie. Een woordvoerder van de werkgeversorganisatie geeft aan dat het zeker voor een mkb-bedrijf ingewikkeld is wijs te worden uit het brede aanbod op de security markt.

Rondetafelsessie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat tegenover het FD weten in het najaar een rondetafelsessie te organisatie over de noodzaak van accreditering en certificering. Daarnaast steunt het Nederlandse kabinet Europese initiatieven om tot een certificering te komen.

Meer over
Lees ook
Global Conference on Cyberspace kost 15 miljoen euro

Global Conference on Cyberspace kost 15 miljoen euro

In Den Haag staat op 16 en 17 april de Global Conference on Cyberspace (GCCS) op de planning. De GCCS is een grote internationale conferentie over cybersecurity waar naar verwachting zo’n 1.200 tot 1.500 deelnemers op af komen. Naast een flink aantal ministers zullen ook topmensen van grote IT-bedrijven als Google op de conferentie aanwezig zijn.1

Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Een nieuwe overheidsdienst gaat zich in de Verenigde Staten specifiek richten op digitale dreigingen. De dienst wordt tussen andere overheidsdiensten waaronder inlichtingendiensten geplaatst en moet gaan zorgen dat informatie optimaal wordt gedeeld. Dit moet helpen cyberdreigingen eerder te identificeren. De nieuwe dienst heet het Cyber Threat Int1

‘Internet of Things zorgt in 2014 voor nieuwe mobiele toepassingen en grotere cybersecurity uitdagingen’

‘Internet of Things zorgt in 2014 voor nieuwe mobiele toepassingen en grotere cybersecurity uitdagingen’

Bedrijven krijgen het komend jaar te maken met grotere uitdagingen op het gebied van cybersecurity, nu het gebruik van mobiele apparatuur en applicaties en het zakelijk gebruik van het Internet of Things sneller toenemen dan het vermogen van organisaties om hun bedrijfskritische data te beschermen. Dit voorspelt Unisys. “Omdat steeds meer producte1