Equifax maakt tweede cyberinbraak bekend

hacker4-gabor-kalman

De Amerikaanse kredietverstrekker Equifax is in maart 2017 ook al getroffen door een cyberinbraak. Het gaat om een losstaand incident, dat niets te maken heeft met het datalek dat het bedrijf onlangs naar buiten bracht.

Dit meldt Equifax aan persbureau Bloomberg. Equifax maakte begin september bekend dat de gegevens van 143 miljoen Amerikaanse klanten zijn uitgelekt na een cyberaanval. Deze aanval vond medio mei plaats en werd op 29 juli opgemerkt. Het bedrijf maakte het datalek echter pas in september openbaar. Onlangs maakte Equifax bekend te zijn aangevallen via een lek in Apache Struts dat in maart al werd gedicht door The Apache Software Foundation. Hieruit kan worden afgeleid dat het bedrijf zijn software niet up-to-date heeft gehouden.

‘Uitgevoerd door dezelfde aanvallers’

Nu meldt het bedrijf dus ook in maart te zijn aangevallen door cybercriminelen, die de IT-systemen van het bedrijf wisten binnen te dringen. Het zou gaan om een losstaand incident, al meldt een bron van Bloomberg dat de aanval in maart vermoedelijk is uitgevoerd door dezelfde aanvallers die uiteindelijk in mei ook wisten binnen te dringen bij het bedrijf. Equifax zou beide aanvallen door het beveiligingsbedrijf Mandiant, onderdeel van FireEye, hebben laten onderzoeken.

Bloomberg meldt daarnaast dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek is gestart naar handel met voorkennis op de aandelenbeurs door managers van Equifax. Deze managers zouden 1,8 miljoen dollar aan aandelen hebben verkocht voordat het datalek naar buiten werd gebracht.

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.