Franse overheid wil Tor-netwerk kunnen blokkeren

franse-vlag

De Franse overheid werkt aan wetsvoorstellen om het anonieme Tor-netwerk te blokkeren. Daarnaast wil Frankrijk ook het gebruik van openbare wifi-netwerken aan banden leggen indien de noodtoestand in het land wordt afgekondigd.

Dit blijkt uit interne documenten die zijn ingezien door de Franse krant Le Monde. De maatregelen zouden bedoeld zijn om de communicatie van terroristen te bemoeilijken. Het gaat om twee losse wetsvoorstellen, waarvan er één betrekking heeft op het Tor-netwerk en één op het gebruik van openbare wifi-netwerken.

Tor-netwerk blokkeren

Uit het eerste voorstel blijkt dat de Franse overheid het gebruik van het Tor-netwerk onmogelijk wil kunnen maken. Het is onduidelijk op welke manier dit zou moeten gebeuren. In het wetsvoorstel wordt gesproken over technische en juridische maatregelen, maar wordt niet uiteengezet wat deze maatregelen inhouden. China blokkeert dit netwerk overigens al langer, terwijl Rusland plannen heeft dit te gaan doen.

In het tweede voorstel staat dat het gebruik van publieke en gedeelde wifi-hotspots wordt verboden indien de noodtoestand is afgekondigd. Het zou voor de politie namelijk te lastig zijn individuele gebruikers op te sporen en te monitoren die gebruik maken van dergelijke gedeelde netwerken.

Mogelijk in strijd met grondwet

Het DLPAJ, een onderdeel van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, plaatst overigens vraagtekens bij de nieuwe wetsvoorstellen. Het ministerie stelt onder andere dat deze mogelijk inbreuk maken op de Franse grondwet.

Meer over
Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.