'VS wil wraak nemen op China na grote overheidshack'

De Amerikaanse overheid zou zinspelen op een vergeldingsactie gericht tegen China. Reden is de recente overheidshack waarbij de persoonlijke gegevens van miljoenen huidige en voormalige overheidsmedewerkers werden gestolen.

President Obama zou hebben besloten dat er een vergeldingsactie moet komen, zo meldt The New York Times op basis van bronnen binnen de Amerikaanse overheid. Achter de schermen zou nog worden besloten hoe de maatregelen er precies uit komen te zien. Of de Verenigde Staten van plan is om China 'terug te hacken' is daardoor nog niet bekend. Alhoewel de overheid zich normaal gesproken niet uitspreekt over vergelding, zouden de bronnen van The New York Times hier dit keer wel voor hebben gekozen: zij hopen dat dit toekomstige overheidshacks afschrikt.

De plannen voor wraak volgen nadat kortgeleden bekend werd dat de computersystemen van de Amerikaanse overheid op grote schaal zijn gehackt. Daarbij werden uiteindelijk de persoonlijke gegevens van meer dan 20 miljoen huidige en voormalige overheidsmedewerkers gestolen. Hierdoor zouden onder andere spionnen van de Verenigde Staten geïdentificeerd kunnen worden.

Het Witte Huis heeft eerder al laten weten hackers gelieerd aan een overheid te verdenken van de hack. Officieel is er geen land beschuldigd, maar bronnen binnen de overheid hebben herhaaldelijk gesproken van Chinese staatshackers. De Verenigde Staten en China zijn al enige tijd verwikkeld in een soort van cyberoorlog, waarbij over en weer pogingen worden gedaan om systemen binnen te dringen.

Bron: Tweakers