FBI wil dat overheden en techbedrijven helpen terroristen af te tappen

spionage

De FBI roept overheden en techbedrijven op te helpen bij het aftappen van versleutelde encryptie van terroristen. Dit zou op dit moment vaak niet mogelijk zijn, waardoor de FBI bijvoorbeeld niet op de hoogte is van de plannen van de terroristische groepering IS.

Security Week meldt dat de oproep afkomstig is van Michael Steinbach, onderdirecteur van de antiterrorisme afdeling van de FBI. Steinbach heeft bij een veiligheidscomité van het Amerikaanse congres een verzoek ingediend voor nieuwe wetgeving die techbedrijven moeten kunnen worden gedwongen mee te werken aan surveillance. Versleutelde communicatie zou het monitoren en volgen van terroristische groeperingen moeilijk maken, wat hen in staat stelt leden te werven, hen te radicaliseren en plannen te maken voor bijvoorbeeld aanslagen.

'Dreiging voor de VS'

Het Amerikaanse congres erkent dat versleutelde communicatie oplevert een dreiging kan zijn voor de Verenigde Staten. Het is echter niet duidelijk of de oproep van Steinbach ook daadwerkelijk tot nieuwe wetgeving gaat leiden. Steinbach benadrukt in zijn relaas wel dat de wetgeving waar hij om vraagt geen massale surveillance mogelijk maakt. Het zou uitsluitend gaan om gericht aftappen, waarvoor altijd toestemming van een rechter nodig is.

Het is niet de eerste keer dat de FBI kritiek uit op encryptie die steeds meer techbedrijven verwerken in technologie. In september 2014 trok de dienst ook al aan de bel over de encryptie in de mobiele besturingssystemen Android en iOS. Ook Europol is bezorgd over de impact van encryptie op opsporing en handhaving. De mening van opsporingsinstanties staat haaks op die van techbedrijven, die president Obama onlangs in een brief opriepen encryptie niet te ondermijnen.

 
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1