Nederlandse multinationals nog steeds kwetsbaar voor Heartbleed-bug

encryptie

Het is slecht gesteld met de wijze waarop Nederlandse multinationals omspringen met de Heartbleed-bug. Van de 22 Nederlandse bedrijven uit de Forbes top 2000 met multinationals blijken 15 partijen nog steeds kwetsbaar voor het inmiddels een jaar oude probleem.

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Venafi. De Heartbleed-bug werd vorig jaar ontdekt en is een ernstige kwetsbaarheid in OpenSSL, een open source implementatie van SSL. Een enorme hoeveelheid servers bleek kwetsbaar voor de bug, waaronder ook veel servers van bedrijven.

Encryptiesleutels en certificaten vervangen

De bug kan worden verholpen door meerdere stappen te doorlopen. Allereerst moet een patch worden geïnstalleerd die de fout in OpenSSL verhelpt. Dit is echter niet voldoende om het probleem volledig te verhelpen. De tweede bestaat uit het vervangen van encryptiesleutels en certificaten op alle getroffen systemen. Deze tweede stap blijkt in de praktijk door veel bedrijven te worden overgeslagen.

Als we naar alle multinationals in de top 2000 van Forbes kijken ontstaat een vergelijkbaar beeld. Servers van 85% van de multinationals blijken nog steeds kwetsbaar te zijn voor de Heartbleed-bug. Venafi roept bedrijven dan ook op alle stappen te doorlopen om het probleem volledig te verhelpen. Heel hoopvol is het bedrijf overigens niet. Venafi neemt het probleem volgend jaar opnieuw onder de loep, maar verwacht geen grote verbetering te zien doordat bedrijven geen duidelijk beleid hebben voor het vervangen van certificaten en encryptiesleutels.

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1