Facebook overtreedt Europese privacyregels

privacy

Facebook overtreedt met zijn privacybeleid de Europese privacywetgeving. De instellingen zijn te ingewikkeld en gebruikers hebben te weinig opties privacygevoelige informatie af te schermen.

Dit stellen de Katholieke Universiteit van Leuven en de vrije Universiteit van Brussel. De twee universiteiten hebben in opdracht van de Belgische toezichthouder CBPL onderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop Facebook met privacy omspringt. Hierbij hebben de onderzoekers zich gericht op het privacybeleid dat sinds begin 2015 van kracht is.

‘Te veel instellingen’

De onderzoekers stellen dat het voor gebruikers te ingewikkeld is gemaakt om instellingen aan te passen. Ook zouden gebruikers te veel verschillende opties hebben om in of uit te schakelen, wat het moeilijk maakt alle informatie af te schermen. Gebruikers kunnen bij Facebook aangeven niet gevolgd te willen worden. Facebook zou dit echter toch doen met behulp van tracking cookies.

Ook hebben de onderzoekers kritiek op de wijze waarop Facebook omspringt met foto’s. Het zou onduidelijk zijn war foto’s voor gebruikt mogen worden en met wie informatie wordt gedeeld. Gebruikers zouden daarnaast niet kunnen aangeven dat hun foto’s niet gebruikt mogen worden voor ‘Sponsored Stories’, gesponsorde artikelen die op Facebook worden vertoond.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.