Rechter: ‘Nederland mag Russische hacker uitleveren aan VS’

hamer-rechter-rechtszaak

De Russische hacker Vladimir Drinkman mag door Nederland worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). Die heeft de rechter in Den Haag bepaald. De VS wil Drinkman voor de rechter brengen voor zijn vermeende betrokkenheid bij één van de grootste dataroven aller tijden, waarbij 160 miljoen creditcards werden buitgemaakt.

Drinkman wordt in verband gebracht met het hacken van onder andere de Nasdaq, Dow Jones, Citibank, 7-Eleven en Carrefour. De hacker zou samen met handlangers honderden miljoenen dollars hebben buitgemaakt met illegale praktijken. Daarnaast zou hij ook toegang hebben gehad tot gevoelige veiligheidsinformatie van de Amerikanen.

Uitlevering aan Rusland

Naast de Verenigde Staten heeft ook Rusland om uitlevering van Drinkman verzocht. Ook het thuisland van de hacker wil de man vervolgen voor cyberinbraken. Drinkman had zijn uitlevering aan de VS aangevochten en wilde zelf liever uitgeleverd worden aan Rusland. Hij geeft aan bang te zijn in de VS te worden gebruikt als drukmiddel om de Russen te overtuigen de NSA-klokkenluider Edward Snowden uit te leveren. Rusland weigert Snowden vooralsnog uit te leveren aan de VS.

De rechter oordeelt nu dus dat Drinkman uitgeleverd mag worden aan de Verenigde Staten. Hier hangt hem een lange gevangenisstraf boven het hoofd.