Hackers JPMorgan Chase konden maandenlang hun gang gaan

hacker2

De hackers die toe wisten te slaan bij de Amerikaanse bank JPMorgan Chase hebben maandenlang ongehinderd hun gang kunnen gaan. Vermoedelijk zijn Russische hackers bij de aanval betrokken. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen die betrokken zijn bij het interne onderzoek van de bank.

De cyberaanval bij JPMorgan vond begin juni plaats en werd opgezet via de website van de bank. De aanval werd echter pas in augustus ontdekt nadat een routinecheck van de IT-systemen van het bedrijf werd uitgevoerd. In de tussentijd hebben de hackers dus ongemerkt hun gang kunnen gaan. In deze tijd zouden gigabytes aan data zijn gestolen met software die speciaal is geschreven om het netwerk van JPMorgan Chase binnen te dringen.

Andere banken

De Amerikaanse bank is echter niet het enige doelwit van de hackers. Ook vier andere banken zouden doelwit zijn geweest van de hackers, waaronder Europese banken. Om welke banken het gaat is vooralsnog onduidelijk.

Al langer is duidelijk dat de Amerikaanse FBI de cyberaanval onderzoekt en kijkt naar mogelijke betrokkenheid van de Russische overheid. Bij de cyberaanval op JPMorgan Chase en andere banken zouden namelijk geavanceerde vaardigheden zijn gebruikt waar 'normale' hackers niet over beschikken. Dit zou dan ook wijze op betrokkenheid van een overheid.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1