Declaratiegegevens van 27.000 VGZ-verzekerden toegankelijk via internet

data

Declaratiegegevens van ongeveer 27.000 verzekerden van VGZ zijn tijdelijk online toegankelijk geweest. Het gaat om een menselijke fout, waarbij een medewerkers de data op een privé-server heeft gezet.

VGZ kondigt als reactie op het incident aan de procedures voor omgang met vertrouwelijke informatie verder aangescherpt te hebben. VGZ benadrukt dat er geen aanwijzigingen zijn dat verzekerden last hebben gehad van het incident. De verzekeringsmaatschappij gaat alle betrokkenen informeren over de situatie.

Testen van nieuwe software

Een medewerker heeft in 2011 gegevens van verzekerden op een privé-server gezet voor het testen van nieuwe software voor Coöperatie VGZ. Dit gebeurde in de vorm van testbestanden, waarin zowel fictieve als echte declaratiegegevens waren opgenomen van ongeveer 27.000 verzekerden. Dit is 0,6% van het klantenbestand van VGZ. Na afloop van het testen zijn deze gegevens op de privé-server blijven staan, totdat ze eind 2013 ontdekt werden.

De gegevens zijn inmiddels verwijderd van de privé-server van de medewerkers. De Raad van Bestuur heeft een diepgaand onderzoek ingesteld. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn zowel de technische als organisatorische procedures op het gebied van gegevensbescherming bij VGZ verder aangescherpt.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.