Russische hackers stelen informatie over Oekraïne van Belgische staat

hacker3

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken is getroffen door een hack. Bij de cyberaanval is vertrouwelijke EU-informatie over Oekraïne gestolen. Het zou gaan om Russische hackers.

Het Belgische De Tijd meldt dat geheime dossiers over Oekraïne door de hackers zijn buitgemaakt. De cyberaanval wordt op dit moment onderzocht. Eerste aanwijzingen zouden naar de Russische overheid wijzen, die op deze manier inzicht wil krijgen in de plannen van de Europese Unie rond Oekraïne.

Onbekende malware

De hack vond plaats nadat malware werd aangebracht op machines van het Belgische ministerie. Hierbij zou gebruik zijn gemaakt van onbekende malware, die dus nog niet voorkwam in de database van malwarebestrijders. De hackers konden hierdoor ongemerkt hun gang gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maatregelen genomen om de beveiliging van het overheidsnetwerk te verbeteren. Wat voor maatregelen dit precies zijn is onduidelijk. De nieuwe hack is extra pijnlijk voor de Belgen, aangezien premier Elio Di Rupo eerder dit jaar beloofde met een investering van 10 miljoen euro de IT-beveiliging van de Belgische overheid te verbeteren.

 
Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.